Kofty w sosie pomidorowym
Zimą szczególnie szukam dań które mają w sobie przyprawy rozgrzewające. Lubię te orientalne przyprawy imbir, cynamon, kumin.
Składniki:
1 żółtko
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól i ieprz
jogurt naturalny
kasza kuskus lub ryż
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, słodką paprykę w proszku, posiekaną drobno cebulkę, żółtko. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrabiamy dłonią. Z powstałej masy formujemy małe kofty i układamy je na talerzu. W trakcie wyrabiania mięsa warto dodać do niego niewielką ilość zimnej wody. Przy formowaniu natomiast zmoczenie dłoni zimną wodą ułatwi formowanie.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią i odkładamy na talerz (klopsiki mają być jedynie obsmażone). Na patelnię dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy klopsiki, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez około 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajmy z ryżem lub kaszą kuskus oraz jogurtem naturalnym.