Szaszłyki drobiowe z papryką
Szaszłyki drobiowe z papryką idealnie sprawdzą się na grilla lub usmażone na patelni. Ja upiekłam w piekarniku. Podane z sosem czosnkowym będą pysznym posiłkiem.
Składniki:
600 g fileta z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 cebule
1 papryka pomarańczowa
Marynata do mięsa:
50 ml oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz mielony
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
Marynata do warzyw:
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Fileta oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w kostkę taką samą jak kurczak.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Składniki na marynaty wymieszać dokładnie.
Jedną zalać kawałki kurczaka a drugą wymieszać z warzywami.
Kurczaka wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Mięso nadziewać na przemian z warzywami z szpikulce do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 25-30 min.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Szaszłyki drobiowe z papryką doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!