Kruche rurki z kremem truskawkowym

Rurki z kruchego ciasta wypełnione truskawkowym kremem to niebo w gębie. Do wykonania rurek potrzebne będą specjalne metalowe rurki, które bez problemu można zakupić w internecie. 

 

 

Składniki (na 60szt.):

 Ciasto na rurki:
500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Dodatkowo:
Cukier do obtoczenia rurek
Krem truskawkowy:
250 g truskawek
70 g cukru trzcinowego
2,5 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Przygotowanie:

Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce.
 Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w mniejsze kawałki. 
Truskawki zasypać cukrem i blenderem zmiksować na gładki sos. 
Garnek postawić na średnim ogniu i gotować do momentu aż zacznie bulgotać. 
Garnek zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. 
Dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
Pozostawić do wystudzenia. 
Kiedy puree truskawkowe będzie już delikatnie tężało wtedy należy zacząć ubijać dobrze schłodzoną śmietanę. 
Ubitą śmietanę dodać do musu i wymieszać delikatnie ale dokładnie. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, wstawić na chwilę do lodówki obserwując aby się zbyt mocno nie ściął
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylko do szprycowania i wypełniać nim rurki. Po wypełnieniu wstawić do lodówki.
Inspiracja na krem: tutaj

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze