Karkówka pieczona z papryką

Karkówka pieczona z papryką to plastry mięsa w aromatycznym sosie z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Karkówka po upieczeniu rozpływa się w ustach, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje podana z puree ziemniaczanym i sałatą 
Składniki dla 4 osób:

1 kg karkówki wieprzowej

Marynata:

120 g ketchupu łagodnego

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka majeranku

1-4 łyżeczki pieprzu mielonego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka przyprawy do karkówki

50 ml wody

Dodatkowo:

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

natka pietruszki

2 cebule

Przygotowanie:

Karkówkę osuszyć, pokroić w 1/5 cm plastry i ułożyć w misce. W osobnej miseczce wymieszać ketchup, musztardę, przyprawy, wodę. Tak przygotowaną marynatą zalać plastry karkówki. Wymieszać dokładnie aby każdy plaster został pokryty marynatą. Odstawić na 15 min. Piekarnik nagrzać do 160*C góra- dół. W międzyczasie pokroić w cienkie plasterki papryki, cebulę i posiekać natkę pietruszki. Warzywa dodać do karkówki w marynacie i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego i włożyć do nagrzanego do 160*C góra- dół piekarnika. Karkówkę piec ok 2 godz. Karkówka pieczona z papryką najlepiej smakuje podana na puree ziemniaczanym z sałatą.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze