Pizza salami
Kto nie lubi pizzy? Ja osobiście nie znam takie osoby! Tym bardziej, że pizza salami może być z tak różnymi dodatkami, a każda pyszna.
Składniki na 2 sztuki o średnicy 24 cm:
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej najlepiej typ 500
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
400 g Passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
10 listków bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
¼ łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
12 plasterków salami
1 cebula czerwona
ser żółty
kulki mozzarelli
oliwki czarne
kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować sos który po zagotowaniu musi całkowicie przestygnąć.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka dodać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć około minutę. Do garnka dodać pozostałe składniki i gotować na najmniejszej mocy palnika przez ok. 60 min co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos można zamrozić.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki.
Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać całą powierzchnią dłoni po całej powierzchni dna.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera, ułożyć dodatki i znów posypać odrobiną sera.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni góra-dół
Tak gotową pizzę salami odstawić na 15 min i piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku 10 min.
Smacznego!!!
19 komentarzy
Anna
Super przepis! Polecam! Palce lizać 😀
Barbara
Dziś ponownie zabieram sie za pizze ,moze inne składniki wybrane przez dzieciaki😉 tym razem ale ciasto jest rewelacyjne. Bardzo polecam 😀
Iza
Najlepszy na świecie sos i ciasto na pizze ❤️
Justyna
Właśnie robie z tymże ciasto bardzo klei się do rąk coś nie tak zrobiłam ?
Patrycja
Ciasto pizzy i sos z tego przepisu robiłam już 3 razy i za każdym razem wychodziło świetne. Jest to najlepsze ciasto domowe jakie do tej pory jedliśmy ?
Justyna
Pycha… 😋 Polecam! 🙂
Iwona
Najlepsza pizza jaka jadłam puszysta przepis idealny jak wszystkie Pani ☺️
Iza
Idealne, pizza przepyszna wiadomo ?a sos nie ma lepszego ❤️
Gesler
Pizza z tego przepisu to sztos!!!
Monika Molecka
Serdecznie dziękuję
Magdalena
Najlepsza pizza jaką jadłam. Ciasto jest przepyszne. Sosu zostało, więc polecam zrobić trzy pizze lub zmniejszyć ilość składników na sos o 1/3.
Unknown
Pysznie wygląda, poproszę kawałek.???
Paulina
Witam
Mogę użyć zwykłej mąki 405? I użyć oleju zamiast oliwy?
Monika Molecka
Witam,
polecam do pizzy mąki typu: 00, 750, 550 lub 500. Oliwę można zamienić
TyciaMonia
A da rade z suchych drozdży zamiast swieżych ?
Monika Molecka
Tak
Smakosz
Pizza zrobiona jota w jotę zgodnie z przepisem, sos również i no nie jest to zbyt smaczne. Jest wiele smaczniejszych przepisów na domowe pizze choćby z roadtripbus. W cieście czuć drożdże, co nie powinno mieć miejsca, sos jest zbyt rzadki i jest go dużo za dużo, a całe pomidorki przy tak niskiej temperaturze sikają sokiem sprawiając, że ciasto jest jeszcze bardziej mokre. Ideą dobrej pizzy jest mało składników, w większości są suche, by nie zamoczyły ciasta, a samo ciasto ma niewielką ilość drożdży.
Bardzo lubię ten blog jednak zdarzają się słabe przepisy jak ten, o czym wolę poinformować by autorka była świadoma 🙂 może dzięki temu kolejny przepis na pizzę będzie znacznie lepszy
Monika Molecka
Tak, da radę
Monika Molecka
Nie, typ mąki ma tutaj znaczenie