pizza salami

Pizza salami

Kto nie lubi pizzy? Ja osobiście nie znam takie osoby! Tym bardziej, że pizza salami może być z tak różnymi dodatkami, a każda pyszna.

Składniki na 2 sztuki o średnicy 24 cm:

Ciasto:

25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej najlepiej typ 500
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

400 g Passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
10 listków bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
¼ łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatki:

12 plasterków salami
1 cebula czerwona
ser żółty
kulki mozzarelli
oliwki czarne
kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować sos który po zagotowaniu musi całkowicie przestygnąć.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka dodać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć około minutę. Do garnka dodać pozostałe składniki i gotować na najmniejszej mocy palnika przez ok. 60 min co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos można zamrozić.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki.

Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać całą powierzchnią dłoni po całej powierzchni dna.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera, ułożyć dodatki i znów posypać odrobiną sera.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni góra-dół
Tak gotową pizzę salami odstawić na 15 min i piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku 10 min.

Smacznego!!!

pizza salami
pizza salami
pizza salami
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!