Szaszłyki z dorsza z sosem tzatziki
Lekkie, zdrowe dani z ryby. Szaszłyki z dorsza idealnie sprawdzą się na grilla czy na obiad upieczone w piekarniku. Posmarowane masłem pietruszkowym są bardzo aromatyczne. Dodatkiem jest sos tzatziki.
Składniki:
4 polędwice z dorsza
2 cukinie
1 papryka zielona
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
Sos tzatziki:
400g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 ogórek zielony
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Polędwice z dorsza pokroić w grubszą kostkę. Cukinię za pomocą obieraczki pociąć w szerokie paski. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Masło roztopić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Nadziewać szaszłyki: Zwinięte w harmoniję plastry cukini, następnie kawałki dorsza, paprykę itd.
Gotowe szaszłyki posolić i popieprzyć, następnie posmarować masłem pietruszkowym.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać delikatnie solą i odstawić żeby puścił sok. Odcisnąć sól i dodać do jogurtu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Szaszłyki ułożyć w naczyniu lub na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Podawać z ryżem i sosem tzatziki.