Kartacze z mięsem
To jest kuchnia mojej mamy, ziemniaczane kluski z nadzieniem z mięsa mielonego, cebuli i przypraw. Całość okraszana smażonym boczkiem i cebulą. Dla mnie to powrót do przeszłości.
Składniki na 10 sztuk:
1,5 kg ziemniaków mączystych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
sól
Farsz:
350- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
Cebula
2 łyżki masła
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Wystudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, majeranek, sól i pieprz oraz podsmażoną cebulę. Masę mięsną wyrobić i odstawić.
Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Jedną część ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawinąć w gazę lub ściereczkę i odcisnąć z wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. Następnie delikatnie zlewamy ciemny płyn tak żeby skrobia została w misce.
W misce łączymy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, obie mąki i sól.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na 10 części. Każdą część uformować na placek, na środku nałożyć farsz i uformować kluskę kształtem przypominającą wrzeciono, sklejamy brzegi. Gotować ok 15-20 min w gotującej się i osolonej wodzie na średnim ogniu.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką i posypane natką pietruszki.
Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r
Jeden komentarz
Lena
kocham kartacze, choć u mnie mówi się na ceppeliny;)