Szparagi z jajkiem w koszulce na grzance z sosem serowym
To jest konkretna porcja jajka ze szparagami na grzance. Bardziej pasowałby tu sos holenderski ale ja osobiście za nim nie przepadam, dlatego wybrałam sos serowy z sera niebieskiego i dla mnie jest to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
2 kromki pieczywa pszennego
1 łyżka masła
8 szt szparagów zielonych
2 jajka
sól
pieprz
Sos:
150ml śmietany kremówki
50g sera z niebieską pleśnią
Dodatkowo:
Szczypiorek
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać zdrewniałe końce. W szerokim garnku zagotować wodę z 1/2 łyżeczki soli i włożyć szparagi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 min. Szparagi wyjąć i przekroić wzdłuż na połówki.
W tej samej wodzie ugotować jajka w koszulkach. Wybić jajko do szklanki i kiedy woda się zagotuje zmniejszyć ogień do minimum i wlać jajko. Gotować około 2 min po czym wyjąć łyżką cedzakową.
Do małego garnuszka wlać śmietankę i dodać ser. Na małym ogniu gotować ok 5 min aż powstanie sos. W razie potrzeby delikatnie posolić.
Pieczywo opiec w tosterze lub w piekarniku, posmarować kromkę masłem, nałożyć szparagi, jajko i całość polać sosem. Z góry posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.