Tarta rustykalna z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami to bardzo szybki i prosty przepis. Aromat jabłek i cynamonu roznosi się po całym domu. Maślany kruchy spód idealnie współgra z jabłkami.
Składniki na śr: 30 cm

Ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

100 g zimnego masła

60 g cukru pudru

szczypta soli

50 g jogurtu naturalnego

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie jabłkowe:

500 g jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej

30 g cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Dodać masło, jogurt naturalny i zimną wodę.Całość posiekać nożem do momentu aż zacznie powstawać kruszonka a następnie dość szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem wanilinowy.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży okrąg o grubości 0,5 cm. Zdjęć górny arkusz papieru i przełożyć ciasto na duża blaszkę do pieczenia wraz z papierem.

Nagrzać piekarnik do 200*C góra- dół.

Na środek wysypać kaszę manną lub bułkę tartą oraz cynamon, pozostawiając3 cm wolnego brzegu. Ułożyć jabłka, również pozostawiając wolny brzeg i nałożyć rant ciasta ku środkowi. Tak przygotowaną tartę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów (sam brzeg). Piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez 25 min.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam  pokazuję jak zrobić to ciasto
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Patrycja

    Tarta wygląda przepysznie! Dziś ją zrobię na podwieczorek. Zastanawiam się czy mąka pełnoziarnista żytnia również nadawałaby się do przepisu? Dziś spróbuję z Twojego przepisu, a następnym razem wypróbuję z inną mąką.

    • Marta

      Przepis na ciasto wymaga modyfikacji. Zbyt mała ilosc mąki w stosunku do pozostałych składników.