Tarta rustykalna z jabłkami
Tarta rustykalna z jabłkami to bardzo szybki i prosty przepis. Aromat jabłek i cynamonu roznosi się po całym domu. Maślany kruchy spód idealnie współgra z jabłkami.
Składniki na śr: 30 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej typ 450
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
50 g jogurtu naturalnego
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie jabłkowe:
500 g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
30 g cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Dodać masło, jogurt naturalny i zimną wodę.Całość posiekać nożem do momentu aż zacznie powstawać kruszonka a następnie dość szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem wanilinowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży okrąg o grubości 0,5 cm. Zdjęć górny arkusz papieru i przełożyć ciasto na duża blaszkę do pieczenia wraz z papierem.
Nagrzać piekarnik do 200*C góra- dół.
Na środek wysypać kaszę manną lub bułkę tartą oraz cynamon, pozostawiając3 cm wolnego brzegu. Ułożyć jabłka, również pozostawiając wolny brzeg i nałożyć rant ciasta ku środkowi. Tak przygotowaną tartę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów (sam brzeg). Piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez 25 min.
3 komentarze
Patrycja
Tarta wygląda przepysznie! Dziś ją zrobię na podwieczorek. Zastanawiam się czy mąka pełnoziarnista żytnia również nadawałaby się do przepisu? Dziś spróbuję z Twojego przepisu, a następnym razem wypróbuję z inną mąką.
Kamila
Robiłam tą tartę, ale że śliwkami 🙂 jest przepyszna❤
Marta
Przepis na ciasto wymaga modyfikacji. Zbyt mała ilosc mąki w stosunku do pozostałych składników.