Kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką

Kruche tarteletki z jabłkami i kruszonką to maślane ciasto z wypełnieniem w postaci prażonych jabłek z cynamonem i chrupiącą kruszonką. Z dodatkiem ubitej śmietany lub gałką lodów stanowi przepyszny deser.
Składniki na 8 szt:

Kruche ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

Nadzienie jabłkowe:

5-6 jabłek

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła 82%

1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

100 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem usmażyć na patelni aż odparuje z nich sok. Wystudzić.
Masło, mąkę i cukier oraz cukier wanilinowy zagnieść na kruszonkę.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzone ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru i odwrócić ciasto wraz z dolnym arkuszem bezpośrednio do foremek. Docisnąć do foremek i odkleić papier. Tym sposobem wszystkie są wypełnione ciastem. Poprawić dociskając ciasto do brzegów.
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Tartaletki obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekać około 15 min.
Po tym czasie wyjąć i zdjąć obciążenie, nałożyć nadzienie jabłkowe i posypać obficie kruszonką. Włożyć ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia kruszonki ok 20- 25 min. Po wyjęciu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i nałożyć na tartaletkę przed podaniem.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Kornelia

    O jak pięknie i przepysznie wyglądają! NA pewno zrobię, ale chyba w większej wersji, bo akurat mam taką formę a tartę, ale to super pomysl, żeby rozejrzeć się za małymi z wyjmowanym dnem!