Ciasto z kremem budyniowym i chrupiącym kokosem

To już kolejne ciasto które odtworzyłam z zeszytu mamy. Ciasto z mojego dzieciństwa, które jeszcze ciepłe znikało z blaszki. Puszysty biszkopt nie wymagający nasączenia, krem budyniowy z dodatkiem wanilii oraz chrupiące, podsmażone wiórki kokosowe. Polecam choć raz zrobić to ciasto bo jest pyszne!
Składniki forma 23x36cm:

Biszkopt:

6 jajek

200 g cukru

125 g mąki pszennej tortowej typ 450

125 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek wody

Krem budyniowy:

500 ml mleka

3 łyżki cukru

1 laska wanilii

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

200 g masła

Chrupiący kokos:

100 g wiórków kokosowych

3 łyżki cukru

60 g masła

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. W międzyczasie dodać wodę.

 Formę prostokątną o wymiarach około 23x36cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Masło wyjąć aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Mleko przelać do garnka, odlać 100 ml i rozmieszać w nim obie mąki. 

Pozostałą część zagotować z cukrem i wydrążonymi nasionami wanilii. Do gotującego się mleka wlać pozostałe mleko z mąkami i mieszając energicznie gotować około 2 min. Garnek zdjąć z ognia.

Za pomocą miksera, do gorącego budyniu wmieszać pokrojone na kawałki masło. Krem wyłożyć na biszkopt (jest dość rzadki). 

Na patelnie włożyć wiórki, cukier i masło. Na małym ogniu smażyć, cały czas mieszając aż się zacznie rumienić. 

Podsmażone wiórki od razu wyłożyć na krem budyniowy. 

Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

tam pokazane video jak przygotować takie ciasto 🙂

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy