Ciasto z kremem budyniowym i chrupiącym kokosem
To już kolejne ciasto które odtworzyłam z zeszytu mamy. Ciasto z mojego dzieciństwa, które jeszcze ciepłe znikało z blaszki. Puszysty biszkopt nie wymagający nasączenia, krem budyniowy z dodatkiem wanilii oraz chrupiące, podsmażone wiórki kokosowe. Polecam choć raz zrobić to ciasto bo jest pyszne!
Składniki forma 23x36cm:
Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
125 g mąki pszennej tortowej typ 450
125 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Krem budyniowy:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła
Chrupiący kokos:
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
60 g masła
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. W międzyczasie dodać wodę.
Formę prostokątną o wymiarach około 23x36cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło wyjąć aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Mleko przelać do garnka, odlać 100 ml i rozmieszać w nim obie mąki.
Pozostałą część zagotować z cukrem i wydrążonymi nasionami wanilii. Do gotującego się mleka wlać pozostałe mleko z mąkami i mieszając energicznie gotować około 2 min. Garnek zdjąć z ognia.
Za pomocą miksera, do gorącego budyniu wmieszać pokrojone na kawałki masło. Krem wyłożyć na biszkopt (jest dość rzadki).
Na patelnie włożyć wiórki, cukier i masło. Na małym ogniu smażyć, cały czas mieszając aż się zacznie rumienić.
Podsmażone wiórki od razu wyłożyć na krem budyniowy.
Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
6 komentarzy
Ag
Czy jeśli dodam do gorącego budyniu masło to się nie zważy? ?
Monika Molecka
Nie 🙂 To taki rodzaj kremu że nic się nie stanie 🙂
Anna
Czy można dać na dno zwykle biszkopty? Akurat mi sporo zostało i pomyślałam,żeby zrobić 🙂
Anonimowy
A gdyby tak zrobić więcej kremu aby biszkopt przykryć połową dodać delecje i na to resztę kremu i kokos? Uda się?������ Bardzo lubię delicje i chciałabym je tu wcisnąć 🙂
Beata
Hej! Czy można użyć mleko owsiane? ?
Monika Molecka
Tak