Tortellini z sosem pomidorowym, zapiekane z mozzarellą
W dzisiejszych czasach szukamy prostych i pysznych rozwiązań. Na sklepowych półkach gotowców od A do Z ale żeby trafić na coś naprawdę dobrego trzeba poszukać. Ja znalazłam bardzo dobre tortellini w jednym z marketów. Postanowiłam zrobić z sosem ze świeżych pomidorów i zapiec pod mozzarellą. Wyszło genialnie i pysznie tortellini z sosem pomidorowym .
Składniki:
1 paczka tortellini z mięsem
1 łyżka masła
700 g świeżych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g serka topionego śmietankowego
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
świeża bazylia
1 kulka mozzarelli
10 pomidorków cherry
Przygotowanie:
Pomidory naciąć i sparzyć gorącą wodą. Pozostawić 3 minuty następnie zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w mniejszą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć krótką chwilę.
Pomidory dodać na patelnię i smażyć około 10 minut aż zaczną się rozpadać i wodą odparuje. Dodać przyprawy tj. cukier, sól i pieprz. Sos pomidorowy zesunąć na jedną stronę patelni, obok włożyć serek śmietankowy i roztopić, wymieszać z resztą sosu. Tortellini wrzucić do gotującej wody i podgrzać około minutę, odsączyć i dodać do sosu. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Gotowe tortellini z sosem pomidorowym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Tortellini zapiekać około 20-25 minut.
Smacznego!!!
![Tortellini z sosem pomidorowym](https://1.bp.blogspot.com/-BwXjOaY44V8/XWqvmRgLW7I/AAAAAAAAL7Y/Hr-bvZnRraouUg-j890dHk2_Cx_vz_oxQCLcBGAs/s640/B85FCFEE-84E5-48B1-AEDF-B547F099EAE5.jpeg)
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/08/hh-75x75.jpeg)