Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie paprykowym
Tortellini ze szpinakiem i ricottą to kolejny przykład na szybki i smaczny obiad. Tortellini bardzo dobrej jakości zakupione w Lidl pokryte sosem z pieczonej papryki. Sos jest bardzo kremowy i aromatyczny, nadaje się również do wszelkiego rodzaju klusek i makaronów.
Składniki:
1 opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą
2 papryki
2 łyżki oleju (do posmarowania papryki)
100 ml śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
pieprz
szczypta cukru
Dodatkowo:
parmezan
bazylia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220*C
Papryki umyć i osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Połówki papryki ułożyć w naczyniu lub na blaszce skórą ku górze i posmarować delikatnie olejem.
Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec papryki aż zaczną robić się na nich bąble a skórka zacznie ciemnieć. Może to trwać 20-30 minut.
Upieczoną paprykę wyjąć i chwilę poczekać aż przestygnie. Zdjąć skórkę a miąższ włożyć do wysokiego naczynia, dodać śmietankę, sól, pieprz i szczyptę cukru.
Całość zmiksować blenderem na gładki sos. Sos przelać na patelnię i jeszcze podgrzać.
Tortellini ugotować we wrzącej i osolonej wodzie około 3 min od zagotowania, odsączyć.
Kluski przełożyć do gotowego sosu i delikatnie wymieszać.
Nałożyć na talerz i posypać parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
madlene17
Ciekawy ten sos, może do mięsa też by się sprawdził 🙂