Curry z kurczakiem i ananasem
Delikatne, lekko pikantne curry z kurczakiem i ananasem podane z ryżem i skropione sokiem z cytryny. Jak dla mnie bardzo przyjemne połączenie smakowe 🙂
Składniki:
400 g fileta z kurczaka
2 łyżki oleju
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka ananasów krojonych
100 ml soku z ananasa
200 g kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 kurkumy
sól
pieprz
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Dodatkowo:
świeża kolendra
ryż
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę pekińską pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z soku, natomiast 100 ml soku odlać do osobnej szklanki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć aż zacznie się przypiekać. Dodać starty na tarce imbir i chwilę podsmażyć. Całość zalać mleczkiem kokosowym. Dusić około 10 minut, dodać pokrojoną kapustę, ananasa, sok z ananasa i przyprawy.
Curry gotować do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Na sam koniec dodać sok z limonki.
Curry z kurczakiem i ananasem podawać z ryżem i posypane kolendrą.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Unknown
jak tylko zobaczyłam post na IG od razu wiedziałam, że to będzie pomysł na obiad na najbliższe dni – właśnie ugotowałam, niebo w gębie! 🙂