Warzywno – ziemniaczane kotlety pieczone
Warzywno – ziemniaczane kotlety Idealne dla dzieci i dorosłych. W zależności od upodobań można wymieniać warzywa. Podane z ziołowo – czosnkowym dipem to świetny posiłek.
Składniki na 10-12 szt:
250 g warzyw (np. marchewka, cukinia, brokuł, kalafior, pietruszka)
150 g ziemniaków
100 g jasnego chleba
1 duże jajko
100 g sera cheddar
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól i pieprz, gałka muszkatołowa
Dip czosnkowo- ziołowy:
200 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z ziołami i przyprawami.
Warzywa obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce.
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Chleb pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
W garnku zagotować wodę z solą. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować ok 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową a następnie do tej samej wody dodać starte warzywa. Gotować kolejne 2 minuty.
Warzywa odsączyć na sicie i dokładnie odcisnąć. Wystudzone warzywa wymieszać z jajkiem, pokrojonym chlebem, startym serem, natką pietruszki i przyprawami.
Wymieszać wszystko na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem.
Mokrymi dłońmi formować kotleciki (ok 10-12 szt.) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 20 minut.
Warzywno – ziemniaczane kotlety podawać jeszcze ciepłe z dipem ziołowym.
Smacznego!!!


