Krucho- drożdżowe paszteciki wigilijne
Paszteciki wigilijne to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Uwielbiam je podawać do barszczu bo smaki tak rewelacyjnie się uzupełniają. Ciasto jest krucho- drożdżowe i dzięki temu paszteciki nie są suche a rozpływają się w ustach.
Składniki na ok 30 szt:
Ciasto krucho- drożdżowe
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
70 g śmietany ukwaszonej 12%
1 żółtko
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
1 szt cebula
100 g masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
jajko+1 łyżka mleka
sezam
Przygotowanie:
Farsz: Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godz.
Sklejanie: Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wzdłuż boku nałożyć rulonik z nadzienia (można wyciskać z rękawa cukierniczego), zawinąć ciasto w rulon tak aby łączenie było od spodu. Ostrym nożem odkroić rulonik podzielić go na małe paszteciki. Z pozostałym ciastem i nadzieniem postępować tak samo.
Gotowe paszteciki wigilijne układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Paszteciki piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 15-20 min aż nabiorą złotego koloru.
10 komentarzy
Aga
Czy można je mrozić?
Monika Molecka
Tak, upieczone
Anonimowy
Przepyszne! Genialne ciasto na paszteciki, jeden z moich ulubionych przepisów.
Anna
A czy drożdże świeże suszone ???
Monika Molecka
We wszystkich przepisach używam świezych
Unknown
Uwielbiam Twoje przepisy jeszcze nigdy się nie zawiodłam?. Mam pytanie chciałabym zrobić paszteciki wcześniej, na kilka dni przed świętami. Napisz mi proszę czy zamrozic je czy masz inną propozycję. Pozdrawiam
Ipatrycja
Czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej?
Monika Molecka
Orkiszowa jasna, tak
Sylwia
A jak postąpią z zamrożonymi grzybami?
Anonimowy
Ma Pani u mnie mistrza ��������coś pysznego tego nie da się opisać. Najgorsze w tym wszystkim jest to że na jednym nie idzie poprzestać ❤️❤️❤️❤️❤️pozdrawiam Kasia