Simit-tureckie bajgle
Kolejne bułki które zdobyły moje podniebienie. Simit to tureckie bajgle. Jest w nich zaledwie kilka gramów drożdży są pysznie miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Całe posypane chrupiącym sezamem.
Składniki na 10 szt:
150 ml mleka
150 ml wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
480 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
75 ml oleju najlepiej o neutralnym smaku
Dodatkowo:
100 ml wody
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
150 g sezamu jasnego
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać olej, sól i mieszankę drożdży i mleka.
Całość wyrobić za pomocą haka do wyrabiania lub rękami na gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny aż znacznie zwiększy swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych kulek.
Każdą kulkę zrolować w długi wałek, złożyć go na pół i skręcając utworzyć świderek. Świderek złączyć na końcach.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Na talerzu wymieszać wodę, olej, miód. Na drugi talerzyk wysypać sezam. Każdą bułkę zamoczyć z wierzchu w mieszance a następnie w sezamie. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min. Simit-tureckie bajgle można opiekać w tosterze.