Kotlety rybne
Kotlety rybne to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Idealne dla dzieci i dorosłych. Pełne ziół, więc nie czuć tak mocno nielubianego przez dzieci, smaku ryby.
Składniki na ok 12 sztuk:
600g filetów ryby białej (u mnie mintaj w kostkach)
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 cm kawałek pora
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do panierowania
Przygotowanie:
Rybę rozmrozić i oczyścić z ewentualnych ości. Odcisnąć mocno dłońmi nadmiar wody. Zmielić w maszynce na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać nożem lub przy pomocy blendera.
Do zmielonej ryby, dodać namoczoną wcześniej bułkę i pokrojony drobno por. Rybę wymieszać z jajkami i posiekanymi ziołami. Dobrze wyrobić masę. Doprawić solą i pieprzem. Masę włożyć do lodóki na około 20 min, łątwiej można wtedy uformować kotlety i panierować w mące.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć na niezbyt dużym ogniu kotlety na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z sosem tatarski, ziemniakami i surówką
*Wpis powstał we współpracy z firmą Kuchnie Świata