Zapiekane ziemniaki ze szparagami, pomidorkami i fetą (z jednej blaszki)
To połączenie to dla mistrzostwo bo jest tu wszystko to co lubię. Warzywa zapiekane z ziołami i czosnkiem to taka lekka kolacja ale może być też fajnym dodatkiem do obiadu. Sezon na szparagi dopiero się zaczyna także będzie to danie często pojawiać się na moim stole.
Składniki:
600 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
300 g zielonych szparagów
250g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera feta
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ograć, umyć i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kawałki.
Pomidorki umyć.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni z termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ziemniaków dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku.
Wymieszać i rozłożyć ziemniaki na blaszce. Piec 20 min.
Szparagi i pomidorki wymieszać z pozostałymi przyprawami i oliwą. Po 20 minutach dołożyć do ziemniaków, posypać serem feta i piec kolejne 20 min.
Podawać na ciepło.