Mazurek z kremem budyniowym i czarną porzeczką
Wielkanoc nie może odbyć się bez mazurków. Dla mnie najlepszym mazurkiem jaki jadłam jest ten z kremem budyniowym, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Polecam zrobić go wcześniej wtedy ciasto zrobi się kruche i zachwyci każdego gościa.
Składniki na 2 składane mazurki o wym. 27x 22 cm
Ciasto:
250 g masła
100g cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 g mąki pszennej
Krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
250 g masła
Polewa czekoladowa:
60 g gorzkiej czekolady 70%
40 g mlecznej czekolady
100 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra- dół.
Ciasto kruche: na blat wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekać składniki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego gładką kulę.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić dopiero wyjąć z blaszki, w przeciwnym razie spód połamie się.
Krem: Mleko odmierzyć. 400 ml wlać do garnka razem z cukrem i cukrem waniliowym i 5 żółtkami, natomiast 100 ml wlać do szklanki i rozmieszać w nim budyń waniliowy.
Garnek postawić na średnim ogniu i mieszając rózgą kuchenną podgrzewać, dodać rozrobiony budyń i zagotować. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowym umieścić w misie miksera i ubijać na puszystą i jasną masę, Następnie dodawać budyń łyżka po łyżce cały czas ubijając. Budyń i masło muszą mieć taką samą temperaturę. Budyń powinien być dodawany do masła stopniowo i powoli w przeciwnym razie krem się zważy.
Krem czekoladowy: Czekolady połamać na małe kawałki. Śmietankę podgrzać ale nie gotować. Zalać czekoladę i dokładnie rozmieszać. Polewa powinna być wystudzona ale nie zbyt chłodna.
Składanie mazurków: 1 blat posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać i położyć 2 blat ciasta. Wierzch mazurka posmarować równo polewą i ułożyć dekorację. Z drugim mazurkiem postępować tak samo.
Jeden komentarz
Sylwia
porzeczki i budyn waniliowy a na wierzchu czekoladowa kolderka mmmm…!!! :p