Karkówka w sosie własnym z grzybami suszonymi

Karkówka w sosie własnym z grzybami suszonymi jest to aromatyczny sos a w nim kawałki kruchego i soczystego mięsa. Sos wychodzi niezwykle ciemny i idealnie pasuje do różnego rodzaju klusek.
Składniki na 4-5 osób:

50o-600 g karkówki

garść suszonych grzybów+ 150 ml gorącej wody

1 mała cebula

2-3 łyżki oleju

2 liście laurowe

2-3 ziela angielskie

1 łyżeczka mrożonego lub suszonego lubczyku

500 ml gorącej wody

sól, pieprz, papryka słodka

100 ml wody+ 1 łyżka mąki ryżowej lub pszennej, do zagęszczenia

Przygotowanie:

Grzyby suszone wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć na miseczkę i zalać wrzątkiem. Zostawić na 15 min pod czym odsączyć ale zostawiając wodę spod moczenia grzybów. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Posypać z oby stron solą, pieprzem, papryką słodką.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej i ułożyć plastry mięsa. Smażyć na bardzo złoty kolor z oby stron. To jak ciemny będzie sos w fazie końcowej zależy od stopnia przysmażenia mięsa. Mięso odsunąć na jedną stronę patelni i dodać cebulę, smażyć aż zmieni kolor na szklisty. Następnie dodać namoczone grzyby i krótko smażyć.

Mięso ponownie ułożyć na całe powierzchni patelni i zalać połową wody spod grzybów i gorącą wodą, tak aby mięso w całości zostało pokryte. Moc palnika zmniejszyć do minimum, dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz, przykryć pokrywką i dusić ok 40-60 min aż mięso będzie miękkie.

Mięso zsunąć na jedną stronę patelni i sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką. Mięso włożyć do sosu i ewentualnie doprawić. Karkówka w sosie własnym z grzybami suszonymi podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać karkówkę w sosie własnym z grzybami

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz