Zupa pomidorowa
Dziś pomidorowa, Obowiązkowo z dodatkiem pizzy z czosnkiem.
Dla mnie połączenie rewelacyjne!
Przepis na „pizza brot” jest pod poprzednim zdjęciem a teraz czas na zupkę.
Składniki:
300g warzyw ( marchewka, pietruszka, por, seler)
1 łyżka masła
1 łyżka koncentratu
1 puszka pomidorów ok 400 g
1 litr wody
100 ml śmietany 30%
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Pieprz
Kilka listków bazylii i pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka koncentratu
1 puszka pomidorów ok 400 g
1 litr wody
100 ml śmietany 30%
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Pieprz
Kilka listków bazylii i pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa. Podsmażyć chwilę, dodać łyżkę koncentratu i jeszcze minutę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz wodę i przyprawy. Gotować około 20 min. Dodać bazylię i natkę pietruszki i zupę zmiksować blenderem ale wcześnie wyjąc liść laurowy i ziele angielskie. Dodać śmietankę i doprawić jeszcze do smaku. Można podawać z ryżem, makaronem lub z grzankami
Jeden komentarz
M.
Tylko kilka składników a zupa przepyszna😋