Kluseczki z serka mascarpone

Wczorajszy dzień należał do tych, kiedy nie powinnam wchodzić do kuchni. Mąż prawie obiadu nie zjadł bo w ostatniej chwili go nie spaliłam, kluseczki prawie się rozgotowały bo byłam zajęta sprzątaniem rozbitego słoika z cynamonem.

Ale Ja tu o kluseczkach chciałam. Delikatne jak aksamit! Same wpadają do gardła. Są to kluseczki które kiedyś @kingaparuzel robiła w @masterchef_tvn 

 Składniki:

 250g mascarpone
1 żółtko
około 100-150g mąki pszennej


Przygotowanie:

sól do smaku Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo bo wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z roztopionym masełkiem i cynamonem posypane cukrem.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!