Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Dziś wyjęłam z zamrażalnika prawdziwki ? Niestety w naszych lasach grzybów jak na lekarstwo a zapasy trzeba zjeść ? Powstała pyszna zupka grzybowa 

 Składniki:

800 g świeżych lub mrożonych grzybów (borowik, podgrzybek)
1,5 l bulionu warzywnego
1 średnia marchewka
kawałek selera
2 łyżki masła
1 cebula
gałązka lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
Sól
pieprz
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
100ml śmietanki słodkiej + 2 łyżeczki mąki

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić z piasku i leśnych zanieczyszczeń, przepłukać na sitku, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli.
Dodać pokrojone grzyby, dusić, aż odparuje z nich woda.
Dodać  marchewkę i seler, chwilę podsmażyć. Całość zalewać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.
Doprawić solą i pieprzem i gotować kolejne 10 minut.

Do ugotowanej zupy grzybowej dodać śmietankę wymieszaną z mąką i energicznie mieszać regulując gęstość zupy. Zagotować.

Zupę grzybową ze świeżych grzybów można jeszcze posypać natka pietruszki. 

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!