Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone to niezwykle maślana, wilgotna, kremowa i aromatyczna babka. Jest niezwykle prosta i niebiańsko pyszna.
Składniki na formę o śr. 22 cm:

4 jajka rozm. L

180 g cukru 

180 g mascarpone

125 g masła

1 cytryna (skórka i sok)

300 g mąki pszennej typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

szczypta soli

Polewa:

100 g białej czekolady

40 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

Smarowidło do formy:

15 g masła

15 g oleju

15 g mąki pszennej lub ryżowej

Dodatkowo:

kulki zbożowe Crispearls

suszone płatki chabrów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Polecam przygotować pastę do smarowania formy. Należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą. Dzięki tej paście babka wychodzi bez problemu z każdej formy, nawet tej skomplikowanej. Można również formę posmarować olejem i wysypać mąką.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. 

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i wystudzić. 

Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Następnie dodać mascarpone, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, roztopione masło, szczyptę soli. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. 

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Nie mieszać zbyt długo. 

Ciasto przełożyć do formy o śr. 22 cm, wyrównać. bakę piec ok 40- 45 min do suchego patyczka. 

Babkę wyjąć z formy po przestudzeniu.

Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Śmietankę z czekoladą podgrzać i wymieszać do uzyskania gęstej polewy. 

Polewać wystudzoną babkę. Udekorować kuleczkami zbożowymi Crispearls i suszonymi chabrami.

 

 

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Magda

    Jaką konstytencje ma surowe ciasto ? Wyszło mi dość gęste (potrzebowałam przełożyć je do formy łyżka). Czy takie jest ok, czy powinno być bardziej lejące ?