drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Genialne są te drożdżówki. Miękkie, puszyste i wilgotne, takie lubię najbardziej. Idealne na śniadanie z kubkiem herbaty, jak również na deser. 
Składniki:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej

150 ml mleka

25 g drożdży

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Masa serowa

250 g półtłustego twarogu 

1 żółtko

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej

Dodatkowo:

1 jajko, do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Ser utrzeć widelcem razem z żółtkiem, cukrami i skórką z cytryny.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.

 

 

 

Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem  i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.

Upieczone drożdżówki z serem posypać cukrem pudrem lub lukrem.

 

drożdżówki z serem

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!! 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

67 komentarzy

  • Taka Ona

    Bułeczki są mega,ja piekę z termoobiegiem 160/20min ,a do serka dodaję rodzynki . Dziękuję i polecam

  • Anna Lewandowska

    Wspaniałe , proste , pyszne , serdecze dzięki za tak wspaniały przepis. 16 szt. dwa dni i znikły . Ser po prostu się w ustach tozpływa. Pozdrawiam 🤗🌹

  • Beatka

    Jeszcze tak dobrych drożdżówek nie jadłam ? Skradły moje serce i to już na zawsze. Zajadała cała rodzinka ?? ?‍?‍?‍?są zdecydowanie lepsze niż kupne ?

  • Katolina

    Drożdżówki zawsze wychodzą przepysznie. W domu wszyscy się zajadają.Czasami nie daje żółtka do masy serowej i tez jest ok. Pozdrawiam.

    • Kasia Ha

      Pyyychota! Zrobiłam wieczorem i muszę się powstrzymywać żeby nie zezrec?aksamitne ciasto

  • Jola

    Dzień dobry, rewelacyjne drożdżówki! I też pięknie sfotografowane. Chciałabym podpytać o kubek do podsypywania mąki (widziałam go już na Instagramie w poście o chlebie. Gdzie można taki kupić? Bardzo jest przydatny.

    • AGATA

      widać, że nic Pani nie wie o życiu. no, a na pewno o cieście drożdżowym…
      PS1. ciasto drożdżowe ma tendencję do rośnięcia podczas pieczenia.
      PS2. robiłam te drożdżówki nie raz, jutro też zagoszczą na stole do kawki, dziękuję Moniko za super przepis!

      .

      • Marzena

        Piekę te bułeczki już czwarty raz, chociaż troszkę zmodyfikowałam przepis – dodaję pół na pół mąkę tortową i krupczatkę, posypuję cukrem pudrem. Niezmiennie znikają w zawrotnym tempie! 😀
        Moja rodzina uwielbia te buleczki, a ja chętnie je piekę, bo nie są pracochłonne. Bardzo dziękuję za pyszny przepis. 🙂 :*

      • Magda

        Witam. Chciałabym dowiedzieć się czy można użyć suchych drożdży? czy zmieni się coś w przepisie?
        Pozdrawiam cieplutko

    • Marta

      Idealny przepis :-))))))) przepyszne , nigdzie nie kupi sie tak dobrych!!!! Zawsze wychodza !! Dziekuje za przepis:-)

    • Madziara

      Dziś zrobione upieczone,rewelacja,polecam.
      Przeczytałam jeden z komentarzy,że upieczone są inaczej zakrecone..u Mnie również niektóre podkręcały się..i są inne niż surowe hehe

    • Wiejskieklimaty

      Robilam.Wyszly bardzo smaczne?.Zrobie jeszcze nie raz ?Smakowalo nawet tym ktorym ser nie smakuje .Polecam .Sliczne zdjecie mnie podkusilo?

    • Marta

      Witam. A jaka temperatura z termoobiegiem? Bo ja mam tylko taka funkcje w starym. Piekarniku?

  • Gosia

    Drożdżówki wyszły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Przepis dodaję do moich wypieków, będę korzystać. Dziękuję ?

  • Joanna

    Drożdżówki Robiłam pierwszy raz. Wyszły wspaniałe. Naprawdę polecam. Przepis bardzo dobry i niedrogi.

    • Bemba

      Właśnie piekę czwarty raz,to jest moje dzieciństwo. Dzięki ,że mi przypomniałaś tamte czasy.

    • Oliwia

      Drożdżówki z tego przepisu są przepyszne, ciasto nie jest suche, myślę, że będzie podstawa do innych wypieków. Nawet na drugi dzień drożdżówki wilgotne i miękkie. Polecam

  • Grazyna

    Pieklam góra/dół i musialam piec dłużej niż 20min ( dodałam 10min) … zastanawiam się czy wyszły by tez z termoobiegiem?
    U mnie wyszły większe ?? Jeszcze nie próbowałam ale pachnie wyśmienicie ?

    • Ja

      Po co łyżeczka? I gdzie tależyk? Co to za moda podawać na zmiętym papierze w dodatku papierze do pieczenia. Nie trzeba wszystkiego ślepo kopiować, można być kulturalnie oryginalnym.

      • Monika Molecka

        Rozumiem, że kupując drożdżówkę w piekarni również dostaje ją Pani na talerzyku (tak, talerzyk piszemy „rz”)? Zdjęcie nawiązuje do kupionych w piekarni drożdżówek pakowanych w szary papier, który z natury poprzez zawijanie jest pomięty.
        Łyżeczka jest po to, aby wymieszać sobie cukier w kawie.
        Czy jeszcze coś miałabym wytłumaczyć?

      • Aga

        Pani GRAŻYNO Proponuję przejrzeć słownik ortograficzny 😀 …aby komentować wypada nauczyć się poprawnie pisać 😀 Ponadto komentarze jak ten są tak żenujące, że ręce opadają….A bułeczki przepyszne ( z resztą jak i reszta dań u Pani Moniki:))

      • Kasia

        Czy moge do tych drozdzowek dodac borowki? Chciałabym posypac ser borowkami, jeszcze przed zawinieciem ciasta. Tak, zeby po uformowaniu ostatecznych drozdzowek, fajnie wychodzil miejscami ser wlasnie wraz z borowkam. Wiem, ze sa przepisy na drozdzowki okragle z owocami, ale moj synek wybiera tylko owoce. Dlatego chce go zmobilizowac do zjedzenia rowniez ciasta z serem przy okazji wyjadania borowek 😉

    • Anna.

      Ten przepis jest wspaniały. Robię te bułeczki już setny raz z rzędu i jestem zachwycona. Ciasto jest delikatne i plastyczne a bułeczki wychodzą lekkie jak puch. Dziękuję ?

    • Kasia

      Już siedzą w piekarniku ?? pierwszy raz udało mi się tak ładnie skręcić! Już wiem że będą przepyszne ❤️ Dzięki Monika!

    • Ania

      Wykonałam dzisiaj ciut mniejsze zrobiłam niż miało być i są świetne. Do sera dodałam cały 150g serka homo waniliowego.

  • Anna

    Drożdżówki właśnie piekę, przepis bardzo prosty i jestem pewna, że słodkości wyjdą pyszne! dziękuję za inspirację 🙂

    • AgaPK

      Drożdżówki wg tego przepisu piekę już cyklicznie. Zawsze są przepyszne,dlatego z czystym sumieniem zdecydowanie je polecam i pozdrawiam ze słodkiego Szczecina?

  • Gosia

    Cudowny przepis, czy można zastąpić twarożek innym serkiem np philadelphia lub innym bardziej soft..
    Poproszę o proporcje na suche drożdże i instrukcje, dziękuję i zabieram się do pracy jutro.