Drożdżowe rogaliki z budyniem i jabłkami

Drożdżowe rogaliki z budyniem i jabłkami to puszyste rogaliki z budyniem i jabłkami. Są niezwykle puszyste z wilgotnym wnętrzem:

Składniki na 12 szt:

250 ml mleka 3,2%

15 g świeżych drożdży

25 g masła 82%

25 g oleju

50 g cukru

1/2 łyżeczki soli

450 g mąki pszennej typ 550 lub 650

1 białko (żółtko pozostawić do posmarowania rogali)

Budyń:

1 budyń waniliowy z cukrem

400 ml mleka

Nadzienie jabłkowe:

3 duże jabłka

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować budyń. 300 ml przelać do garnka i zagotować. W 100 ml wymieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Całość gotować aż zgęstnieje. Budyń przelać na miskę i nakryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Usmażyć na patelni z cukrem i sokiem z cytryny. 

Masło z olejem podgrzać aż masło się roztopi i przestudzić. Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną oraz sól i roztopione masło z olejem oraz białko. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 1 godz aż podwoi swoją objętość. . Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować kulki. Na posypanym mąką blacie każdą kulkę rozwałkować na podłużny cienki placek o długości ok 20-25 cm. Początek placka naciąć nożem. Na środek nałożyć łyżkę budyniu, 1 łyżkę jabłek i zawijać rogal wywijając końce (dokładny film na IG). Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 min aż podwoją swoją objętość. . Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 200*C góra- dół przez ok 20-25 min aż będą w kolorze złoto-brązowym.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz