Bardzo kruche ciasteczka

Bardzo kruche ciasteczka, które są tak delikatne że rozpływają się w ustach. W puszce lub szczelnym szklanym pojemniku mogą być nawet 2 tygodnie. 

 

 Składniki:

 200 g masła
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki typ 405
100 g mąki ryżowej

Przygotowanie:

Masło razem z cukrem pudrem i solą ucierać mikserem aż masa stanie się jasna. Dodać mąki i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blat zagnieść szybkimi ruchami w kulkę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę lub na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki i kilkoma ruchami zagnieść ponownie aby trochę się ociepliło i dało wałkować. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Różnymi foremkami wykrawać ciastka.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wykrojone ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na około 20 min.
Piec ok 15-18 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor.
Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięcia.

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze