Bardzo kruche ciasteczka
Bardzo kruche ciasteczka, które są tak delikatne że rozpływają się w ustach. W puszce lub szczelnym szklanym pojemniku mogą być nawet 2 tygodnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Masło razem z cukrem pudrem i solą ucierać mikserem aż masa stanie się jasna. Dodać mąki i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blat zagnieść szybkimi ruchami w kulkę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę lub na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki i kilkoma ruchami zagnieść ponownie aby trochę się ociepliło i dało wałkować. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Różnymi foremkami wykrawać ciastka.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wykrojone ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na około 20 min.
Piec ok 15-18 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor.
Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięcia.
2 komentarze
Monika
Można dodać kakao?
Monika Molecka
Można ale trzeba ująć tyle mąki ile doda się kakao