Zupa fasolowa z fasolą z puszki

Lubię tą zupę bo nie trzeba moczyć fasoli ani czekać długo aż się ugotuje. Jest aromatyczna dzięki wędzonce ale i pełna warzyw. Dodatkiem do niej był u mnie pizza chleb posmarowany czosnkiem. Powiem Wam, że to duet idealny!

 

Składniki:

Zupa:
1 puszka fasoli białej
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1/2 pora ( jasnozielona część)
2 ziemniaki
100 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
  3 ziela angielskie
2 łyżeczki majeranku
1,5- 2 litra wody (w zależności czy lubisz gęstą czy rzadką zupę)
1 łyżeczka soli
pieprz
pęczek natki pietruszki
Pizza chleb:
Składniki na 2 szt o śr. 26cm:
 25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
4-5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii 

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, pietruszkę i por pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobne paski lub kostkę.  
Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Fasolę odsączyć na sitku
Do garnka dodać boczek i smażyć aż wytopi się cały tłuszcz, chyba że boczek jest bardzo chudy to dodać 2 łyżki oliwy. Do boczku dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około 2-3 min.
Całość zalać wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez 10 min (licząc od zagotowania). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki gotować do miękkości. Na samym końcu dodać odsączoną fasolę pogotować 2 minuty, dodać majeranek i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać dużą ilością natki pietruszki.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać łyżkę oliwy oraz sól i cały zaczyn. Zagnieść ciasto i bardzo dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Rozciągnąć palcami na blaszce wysmarowaną oliwą i zostawić do wyrośnięcia około 15 min. Czosnek przecisnąć przez praskę, wlać oliwę oraz zioła i taką mieszanką posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 250* przez 10min
Zupę podawać z ciepłym pizza chlebem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Martyna

    Musiałam skomentowac chociaż nigdy nie komentuję blogów.

    Rok temu odkryłam przypadkiem przepis na tę zupę, bo szukałam czegoś prostego I efektownego I udało się. Najlepsza fasolowa pod słońcem, choć wielką fanką fasoli nigdy nie bylam;)
    Polecam przepis, do dzisiaj jest moim ulubionym przepisem I dużej ilości osobom smakuje!