![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/10560F01-B64B-4127-A116-123E25C9A570.jpeg)
Tiramisu
Tiramisu to włoski deser na bazie jajek, mascarpone, biszkoptów i mocnej kawy. Ja do swojego deseru dodaję odrobinę ubitej śmietany aby było jeszcze bardziej kremowe i puszyste. Jajka do tiramisu należy uprzednio umyć i zamoczyć na klika sekund we wrzątku. Biszkopty Savoiardi należy bardzo krótko zamoczyć w kawie w przeciwnym razie rozpadną się w deserze i powstanie breja.
Składniki na formę o wym: 20x 23 cm:
200 ml kawy espresso
50 ml Amaretto
3 świeże jajka
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
500 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki 36%
250 g biszkoptów podłużnych Savoiardi
2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć i przelać do szerokiego naczynia aby łatwo można było zanurzyć biszkopty. Do przestudzonej kawy dodać Amaretto i wymieszać. Jajka należy umyć i zanurzyć na kilka sekund we wrzątku. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na jasną, puszystą masę. Białka ubijać aż powstanie piwna pianka po czym dodać drugą połowę cukru i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie gęsta i sztywna. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Do mascarpone dodać ubite żółtka, ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać wszystko za pomocą szpatułki tylko do połączenia. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.
Na dno naczynia układać połowę biszkoptów bardzo krótko mocząc je w kawie z amaretto. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, ponownie namoczone biszkopty i drugą porcję kremu. 2 łyżki kremu można włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać stożki jeden obok drugiego.
Tiramisu schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać gorzkim kakao, najlepiej przez sitko aby nie było grudek.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/24C51292-46BE-4E8A-ADC8-5D1111B3AC86-75x75.jpeg)
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/AEB8B0CC-6733-4D2C-9470-3FF3E7CE89BE-75x75.jpeg)
Jeden komentarz
Magdalena
Bardzo pyszne ciasto, znowu będę musiała je zrobić, bo rozeszło się jak ciepłe buleczki😊