Letni deser z krystaliczną galaretką, ptasim mleczkiem i kruszonką
Lato w pełni a wtedy szukamy lekkich rozwiązań na desery z owocami 🙂
W szafce zawsze mam galaretki i tym razem postanowiłam znów wykorzystać krystaliczną galaretkę Dr.Oetkera o smaku cytrynowym, która pięknie eksponuje owoce i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Jest orzeźwiająca, mocno cytrynowa a co najważniejsze nie zmienia koloru białej masy. Oto jeden z przykładów na pyszny deser.
Składniki na 6 szt:
Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Warstwa krystaliczna:
1 galaretka krystaliczna Dr.Oetker smak cytrynowy
400 ml gorącej wody
100 g świeżych truskawek
100 g malin
100g porzeczek czerwonych
Warstwa biała:
1 galaretka krystaliczna Dr.Oetkera smak cytrynowy
300ml gorącej wody
500 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Owoce do dekoracji: maliny, truskawki, porzeczki czerwone
mięta lub melisa.
Przygotowanie:
Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w mniejsze kawałki.
Palcami ugniatać składniki tak długo aż utworzą się grudki a masło dobre połączy się z resztą składników.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonkę wysypać na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w międzyczasie przemieszać aby równo się upiekła. Po upieczeniu pozostawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Warstwa krystaliczna: Owoce umyć i osuszyć. Wodę zagotować i rozpuścić i dokładnie wymieszać w niej galaretkę. Pozostawić do ostygnięcia.
Szklanki lub pucharki ustawić po skosie w otworach formy na muffiny. Ułożyć w szklankach owoce i zalać tężejącą galaretką. Formę ze szklankami wstawić do lodówki i pozostawić kilka godzin do całkowitego stężenia.
Warstwa biała: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać wychłodzoną ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia.
Wyjąć szklanki z galaretką z lodówki i wlać białą masę do szklanek.
Wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
Bezpośrednio przed podaniem na białą masę wysypać po 1-2 łyżki kruszonki i udekorować świeżymi owocami i miętą.