Bułki do kebaba

Próbowałam różnych bułek do kebaba ale żadne nie zachwyciły mnie tak jak te. Miękkie i smaczne bułki do kebaba, które pomieszczą wszystkie ulubione składniki, aby stworzyć pysznego kebaba. Bułki można mrozić dzięki czemu zawsze kiedy mamy ochotę, możemy zjeść kebaba.

Składniki na 8 szt:

175 ml wody
175 ml mleka
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
650 g mąki pszennej typ 550
25 g miękkiego masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko (połowę żółtka odłożyć na bok)

Dodatkowo:

1/2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli
2 łyżki sezamu
1 łyżka kminu rzymskiego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy. Mleko i wodę delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
Do mąki dodać masło, olej, sól, jajko, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto za pomocą haka lub ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i podzielić ciasto na 8 równych części (ok 150 g każda). Z każdej części uformować kulkę, którą należy rozwałkować na płaski placek o średnicy 15 cm.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół z termoobiegiem.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane placki wyłożyć na blaszkę do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia ok 45 min.
Do piekarnika wstawić naczynie z 250 ml wrzątku. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem i kminkiem.
Bułki do kebaba piec około 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

Bułki do kebaba

Bułki do kebaba
Bułki do kebaba
Polecam również bułki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy