Bułki do kebaba
Próbowałam różnych bułek do kebaba ale żadne nie zachwyciły mnie tak jak te. Miękkie i smaczne bułki do kebaba, które pomieszczą wszystkie ulubione składniki, aby stworzyć pysznego kebaba. Bułki można mrozić dzięki czemu zawsze kiedy mamy ochotę, możemy zjeść kebaba.
Składniki na 8 szt:
175 ml wody
175 ml mleka
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
650 g mąki pszennej typ 550
25 g miękkiego masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko (połowę żółtka odłożyć na bok)
Dodatkowo:
1/2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli
2 łyżki sezamu
1 łyżka kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy. Mleko i wodę delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
Do mąki dodać masło, olej, sól, jajko, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto za pomocą haka lub ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i podzielić ciasto na 8 równych części (ok 150 g każda). Z każdej części uformować kulkę, którą należy rozwałkować na płaski placek o średnicy 15 cm.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół z termoobiegiem.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane placki wyłożyć na blaszkę do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia ok 45 min.
Do piekarnika wstawić naczynie z 250 ml wrzątku. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem i kminkiem.
Bułki do kebaba piec około 15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
11 komentarzy
kornelia
Czy bułki można upiec dzień wcześniej?
Artur
Bułki bardzo dobre ale jeśli chodzi o komercyjny kebap z bud to te składniki z przepisu na taki rozmiar to co najwyżej 4 sztuki. 8 to takich jak pięść 10-latka gdyż ciasto nie rośnie wszerz tylko wysokość
Ewelina
Przepyszne pieczywo. Wielkość odpowiada mi w sam raz. Jeśli ktoś chce, może zrobić sobie dwie sztuki, mi wystarczy jedna. Przepyszne a ten zapach pieczonego chleba mhmmmm…
Posypalam białym sezamem i czarnuszką. Mega. Idealne! Dziękuję za przepis.
Zresztą… wszystkie przepisy są wspaniałe!😉
Hancia
A czy konieczne jest pieczenie z tym wrzątkiem ?
Monika Molecka
Tak, dzięki temu bułki są niezwykle puszyste i mają miękką niespieczoną skórkę.
Paulina Leszczyńska
Mi wyszło 8 i to takich całkiem
Iwona
W przepisie pisze zeby wlozyc do piekarnika 250 ml wrzatku w ktorym momencie?? Na jak dlugo? A przed pieczeniem bulek wyciagnac? Dziękuję i pozdrawiam
Monika Molecka
Przed włożeniem bułek, piec z wrzątkiem do samego końca
Olga
Pani Moniko czy mozna piec obie blachy jednoczesnie ?
Monika Molecka
Raczej nie
Olaa
Wyszedł mi meeega pyszny kebab w bułce, polecam przepis?