Bułki hamburgerowe
Te bułki są rewelacyjne bo miękkie i puszyste. Podpieczone świetnie nadają się do hamburgerów. Koniecznie posypane muszą być sezamem bo to oryginalna bułka hamburgerowa.
Składniki na 9 szt:
600 g mąki pszennej typ 550
42 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
300 ml letniej wody
1 jajko
2 łyzeczki soli
30 ml oleju
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka wody, do posmarowania
sezam jasny
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. w letniej wodzie rozpuscic drożdze, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać rozczyn i odstawić w cieple miejsce na 10 min.
Do mąki dodać jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.
Całość wymieszać dokładnie najpierw łyżką a po chwili zacząć wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na porcję. Każda bułka powinna mieć około 110 g.
Uformować bułki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra- dół (bez termoobiegu)
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i wody i posypać sezamem.
Piec przez 20-30 min do uzyskania złotego koloru.
Studzić na kratce.
Bułki można mrozić w woreczkach foliowych przeznaczonych do żywości.