Bułki hamburgerowe

Te bułki są rewelacyjne bo miękkie i puszyste. Podpieczone świetnie nadają się do hamburgerów. Koniecznie posypane muszą być sezamem bo to oryginalna bułka hamburgerowa.

 

 Składniki na 9 szt:

600 g mąki pszennej typ 550
42 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
300 ml letniej wody
1 jajko
2 łyzeczki soli
30 ml oleju
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka wody, do posmarowania 
sezam jasny
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. w letniej wodzie rozpuscic drożdze, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać rozczyn i odstawić w cieple miejsce na 10 min. 
Do mąki dodać jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.
Całość wymieszać dokładnie najpierw łyżką a po chwili zacząć wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie. 
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na porcję. Każda bułka powinna mieć około 110 g. 
Uformować bułki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach.
 Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra- dół (bez termoobiegu)
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.  
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i wody i posypać sezamem.
Piec przez 20-30 min do uzyskania złotego koloru. 
Studzić na kratce.
Bułki można mrozić w woreczkach foliowych przeznaczonych do żywości. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!