Chikker
Chikker to taka kanapka z popularnej sieciówki fast foodów. Miękka, puszysta bułka, kotlet drobiowy niezwykle soczysty i aromatyczny sos z ogórkami konserwowymi i cebulką. Smakuje wybornie i pokuszę się o stwierdzenie, że lepiej niż z sieciówki.
Składniki na 8 szt:
Bułki:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
1 łyżka cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
sezam
Kotlet drobiowy:
800 g mięsa mielonego z fileta drobiowego
1/2 łyżeczki soli
pieprz mielony
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3 jajka, do panierowania
100 g maki pszennej, do panierowania
100 g bułki tartej, do panierowania
Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
2 ogórki konserwowe
1/2 cebuli czerwonej
sól i pieprz
Dodatkowo:
sałata karbowana
Przygotowanie:
Bułki: Letnie mleko i letnią wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać. Do miski z mąkami dodać, olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 10-15 cm. Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i uformować na kształt wrzeciona.
4 komentarze
Mikrobek
Wyszły obłędne, choć tez nie mam porownania, bp nie jadłam orginalnych
Beata
Dobra biorę to na klatę. W sobotę wrzucę zdjęcie 😁
Kornelia
Co do chikkera, to próbowałam, ale jednak nie skusiłam się jeszcze na samodzielne przygotowanie bułki – a to chyba w niej tkwi cały sekret
Alina
Zrobiłam i wyszły pyszne, choć nigdy nie jadłam tego w sieciówce, więc nie mam porównania.