Malinowa chmurka
Zastanawiałam się co upiec na majówkę i wtedy w ręce wpadła mi książka Doroty z bloga Moje Wypieki.
Kruche, maślane ciasto, warstwa galaretki z malinami, krem śmietankowy a zwieńczeniem ciasta jest chrupiąca beza posypana migdałami. Dla mnie osobiście to ciasto jest mistrzostwem świata mimo, że jest pracochłonne.
Pracę nad ciastem polecam rozłożyć na dwa dni: pieczenie bezy i kruche ciasto można zrobić dzień wcześniej, natomiast pozostałe czynności wykonać dnia następnego.
Składniki wym blaszki: 23x 36
Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
100 g masła
100 g masła
Galaretka z malinami:
500 g malin mrożonych albo świeżych
3 malinowe galaretki
3 malinowe galaretki
4,5 szklanki wrzącej wody (1 litr i 250 ml)
Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
Beza:
3 białka
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść za pomocą robota lub rękami. Uformować w płaską kulę i zawinąć w folię spożywczą, po czym włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkować na placek wielkości blaszki czyli 23×36. Następnie zdjąć górną warstwę papieru a ciasto razem z dolną warstwą włożyć do blaszki. Dociąć i wyrównać spód.
Ciasto włożyć do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto nakłuć widelcem i piec ok 15 min aż uzyska złoty kolor. Ciasto wystudzić.
Beza: Białka umieścić w misie miksera i ubijać na sztywno (uważać żeby nie przebić białek). Pod koniec dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i miksować do połączenia.
Formę o wymiarach 23×36 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Galaretka: Wodę zagotować i rozpuścić w niej 3 galaretki malinowe. Galaretkę wystudzić.
Maliny zalać zimną galaretką i teraz pilnować żeby się za bardzo nie stężała.
Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy umieścić misce i ubijać na gęsty krem.
Składanie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć tężejącą galaretkę, włożyć do lodówki żeby całkowicie zastygła, następnie wyłożyć krem, a na sam koniec delikatną beże. Ciasto przełożyć do lodówki.
Źródło: Tu
8 komentarzy
Kamil
Zdjęcie wygląda fenomenalnie. Czy można zamiast bezy francuskiej zrobić szwajcarską?
Monika Molecka
Tak powinno wyjść podobne ciasto
Martyna
Dzień dobry, jeśli chodzi o maliny mrożenie to je wcześniej rozmrozić?
Asia
Nie, robiłam z mrożonymi bez rozmrażania i bylo okey.
Monika Molecka
nie
Natalia
Witam
Piekłam według przepisu jednak beza po pieczeniu 1:20 minut nadal jest miękka
Co robię nie tak? Czy sens jest piec dłużej?
Sara
Robiłam już 3 razy na imprezy i za każdym razem szybko znika i ludzie ją wychwalają. Przekazuje Pani przepis dalej:)
Unknown
Ciasto które w rodzinie zrobiło furorę ti wlasnie to ciasto… Delikatne mocno malinowe i ta beza… Obłędnie…. ??