Chleb wieloziarnisty
Ten chleb to jak dotąd mój faworyt wśród pieczywa. Miękki i wilgotny środek, wypełniony ziarnami. Długo zachowuje świeżość więc polecam upiec od razu dwa.
Składniki:
300g mąki krupczatki
500ml letniej wody
25g świeżych drożdży
3 łyżki siemienia lnianego
2 czubate łyżki otrębów pszennych lub żytnich
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier. Do miski wsypać mąki, ziarna, sól i wlać wodę z drożdżami i cukrem.
Wyrobić ciasto (ciasto będzie dość klejące). Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść.
Formę keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Przełożyć ciasto i zwilżona dłonią wyrównać górę chleba. Posypać ulubionymi ziarnami i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30min (urośnie ponad formę). Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec chleb przez 50 min. Wyjąć z formy i studzić n kratce.
Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
3 komentarze
Lena
Czy zamiast mąki krupczatki mogę dać zwykła mąka?
Paula
Czy w chlebku można pominąć otręby? Czy trzeba wtedy dam cós w zamian?
Monika Molecka
Raczej tutaj mają kluczową rolę, regulują wilgoć w chlebku.