Krem z pora z pulpecikami
Delikatna zupką w której możemy pokombinować z dodatkami np. pulpeciki mięsne, grzanki, groszek ptysiowy czy nawet starty na tarce ostry ser z pleśnią.
Składniki:
2 duże pory (białe i lekko zielone części)
300 g ziemniaków
1 cebula
600-700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
100 ml białego wina wytrawnego
100ml śmietany kremówki 30%
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta gałki muszkatołowej
Pulpeciki mięsne:
300 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 mała cebulka
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
Dodatkowo:
Natka pietruszki lub szczypiorek
Prażone ziarna słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz i łyżkę bułki tartej. Wyrobić mięso na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować małe pulpeciki. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora umyć i pokroić w półksiężyce.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
N patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i pora. Smażyć aż por znacznie zwiędnie. Następnie wlać wino i chwilę odparować.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion i gotować pod przykryciem około 15 min aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sól, pieprz i blenderem zmiksować na gładki krem.
Dodać śmietankę, gałkę muszkatołową i ewentualnie jeszcze trochę soli i pieprzu.
Mokrymi dłońmi formować małe pulpeciki. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora umyć i pokroić w półksiężyce.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
N patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i pora. Smażyć aż por znacznie zwiędnie. Następnie wlać wino i chwilę odparować.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion i gotować pod przykryciem około 15 min aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sól, pieprz i blenderem zmiksować na gładki krem.
Dodać śmietankę, gałkę muszkatołową i ewentualnie jeszcze trochę soli i pieprzu.
Podajmy z pulpecikami, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki i prażonymi nasionami słonecznika.