Chleb z mąką orkiszową i domowe masło

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka ciepłego chleba i masło. Masło śmietankowe, pachnące, lekko solone. Nic mi więcej nie potrzeba…. no może pomidora latem.

 

Składniki:

Chleb:
225g mąki orkiszowej typ 680
325 g mąki pszennej typ 550
500ml ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
ziarna do posypania chleba
Masło:
500ml śmietany słodkiej 30%
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
zimna woda

Przygotowanie:

Odmierzyć mąki. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 2 łyżki mąki (z odmierzonej mąki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn trochę podrośnie dodać go do reszty mąki. Dodać sól i dowolne ziarna. Wymieszać. Ciasto powinno być półpłynne. 
Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej olejem i posypać ziarenkami. Odstawić na kolejne 30 min.
Piec 60 min. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika, chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce żeby nie zaparował.
Schłodzoną śmietanę wlać do miski wraz z solą. Mikserem ubijać na najwyższych obrotach aż powstanie masło. Będzie widoczne oddzielenie się wody.  
Do osobnej miski wlać zimną wodę i przełożyć do niej wyrobione masło. 
Zanurzając dłonie w wodzie wyciskać z masła nadmiar wody i uformować masło. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!