Mini ptysie z kremem waniliowym
Mini ptysie z ciasta parzonego a w środku krem waniliowy. Całe posmarowane czekoladą i posypane granulowanym złotym cukrem. Dla mnie w smaku idealne i nie chcę innych.
Składniki na 30szt:
Ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
90 g masła
szczypta soli
4 jajka
4 jajka
Krem waniliowy:
1 szklanka mleka
25 g budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki cukru
120 g serka mascarpone
Polewa:
50g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Wodę, masło oraz sól umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i łyżką mieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki w dużych odstępach. Piec w 200ºC przez 25 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Mleko wlać do garnka ale 50 ml zostawić w szklance i rozmieszać w niej proszek budyniowy.
Do mleka w garnku dodać cukier i zagotować.
Wlać rozmieszany proszek budyniowy i energicznie mieszać aż do zgęstnienia.
Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzony budyń zmiksować z serkiem mascarpone.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i nadziewać wystudzone ptysie.
Obie czekolady połamać i umieścić w miseczce. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować pędzelkiem każdego ptysia. Można posypać ozdobnym cukrem.