Kotlety z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku
Kotlety z warzywami, bardzo aromatyczne i do złudzenia przypominają smażone na patelni. Do tego dobra sałatka i sos czosnkowy to świetna propozycja na obiad.
Składniki:
300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
50 g brokuła
40 g papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli czerwonej lub białej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkie mielonej
1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej do panierowania
2 łyżki oliwy +1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni
Brokuła, cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy, pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła. Wyrobić masę dość dokładnie i dodać 2 łyżki bułki tartej.
Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i panierować w bułce tartej.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć kotlety. Każdego z obu stron posmarować mieszaniną oleju z papryką.
Blachę z kotletami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po 8-10 min z każdej strony.
Podawać z sosem czosnkowym.
2 komentarze
pysznieczyprzepysznie
Dla dwóch osób plus dziecko 🙂 Bardzo dziękuję za te miłe słowa 🙂
Promise
Ale świetny pomysł na obiad! Obserwuje Panią na Instagramie i mam coraz więcej nowych, ulubionych przepisów! ?
Ile sztuk kotlecików wychodzi? Porcja dla dwóch osób??