Bułki z ziarnami

Bułki z mąką pełnoziarnistą orkiszową i pełne po brzegi napakowane ziarnami. Cudownie chrupiące ale z miękkim środkiem. Z pewnością będą idealną propozycją na śniadanie. 

 

Składniki na 8 bułek:

150 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
100 ml maślanki
50 ml wody letniej
35 g ziaren słonecznika
35 g pestek dyni
25 g siemienia lnianego
25 g miękkiego masła
12g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
nasiona do posypania no. dynia i słonecznik

Przygotowanie:

W czajniku zagotować wodę. Odmierzyć ziarna i zalać je wrzątkiem. Odstawić na 10 min po czym dokładnie odsączyć na sitku.
Drożdże i cukier rozmieszać w letniej wodzie. 
Obie mąki odmierzyć, dodać sól, maślankę, namoczone ziarna, mieszaninę wody, drożdży i cukru oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, najlepiej za pomocą roota kuchennego ale ręcznie też pójdzie do zrobić. 
Wyrabiać około 10 min. 
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 2-3 cm. 
 Prostokąt podzielić na dwie równe połowy, następnie każdy z nich podzielić na 4 kawałki (patrz zdjęcie)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra dół.
Pocięte bułki przełożyć na lachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40-50 min.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami.
Piec około 20 min w 180 stopniach aż do zarumienienia. Studzić na kratce. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy