Bułki z ziarnami
Bułki z mąką pełnoziarnistą orkiszową i pełne po brzegi napakowane ziarnami. Cudownie chrupiące ale z miękkim środkiem. Z pewnością będą idealną propozycją na śniadanie.
Składniki na 8 bułek:
150 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
100 ml maślanki
50 ml wody letniej
35 g ziaren słonecznika
35 g pestek dyni
25 g siemienia lnianego
25 g miękkiego masła
12g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
nasiona do posypania no. dynia i słonecznik
Przygotowanie:
W czajniku zagotować wodę. Odmierzyć ziarna i zalać je wrzątkiem. Odstawić na 10 min po czym dokładnie odsączyć na sitku.
Drożdże i cukier rozmieszać w letniej wodzie.
Obie mąki odmierzyć, dodać sól, maślankę, namoczone ziarna, mieszaninę wody, drożdży i cukru oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, najlepiej za pomocą roota kuchennego ale ręcznie też pójdzie do zrobić.
Wyrabiać około 10 min.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 2-3 cm.
Prostokąt podzielić na dwie równe połowy, następnie każdy z nich podzielić na 4 kawałki (patrz zdjęcie)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra dół.
Pocięte bułki przełożyć na lachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40-50 min.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami.
Piec około 20 min w 180 stopniach aż do zarumienienia. Studzić na kratce.
5 komentarzy
MartynaM
Piekłam ostatnio takie bułki, ale nie wyszły tak, jak chciałam, ponieważ mam wrażenie, że po prostu użyłam złej mąki. Tym razem kupię sprawdzoną https://basiazsercem.pl/ i mam nadzieję, że bułeczki wyjdą mi przepyszne.
Lilly
🙂
Marek Wołos
Bułki z ziarnami są bardzo smaczne i chyba każdy z nas je lubi. Ja czasami również wykorzystuję do tego rzepak gdyż jestem rolnikiem i mam własne uprawy. Dlatego wiem, że jest wiele odmian rzepaku ozimego https://www.syngenta.pl/uprawy/rzepak/odmiany-nasion i tak naprawdę nie każdy się do tego nadaje.
Agnieszka
Czy zamiast maślanki w przepisie można dodać jogurt naturalny? Jak tak to czy w takich samych proporcjach.
Marek Wołos
Ten komentarz został usunięty przez autora.