Donuts
Donuts to miękkie amerykańskie pączki z dziurką i kolorową polewą z białej i mlecznej czekolady. Dekoracja to już pełna dowolność, Ja użyłam ciasteczek oreo, owoców liofilizowanych, mini pianek Dr. Oetkera.
Składniki na 15 szt:
Ciasto:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
20 g cukru
2 żółtka
260 g mąki pszennej typ 550
40 g masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu,wódki lub octu 10%
Polewy:
150 g białej czekolady+ 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego+ kilka kropel barwnika spożywczego w żelu Fractal
150 g mlecznej czekolady+ 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
Dodatkowo:
kilka ciastek Oreo
mini pianki Dr.Oetkera
owoce liofilizowane
1 litr oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do misy miksera wlać letnie (nie gorące) mleko, dodać cukier i drożdże całość wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, żółtka, sól, roztopione masło oraz 1 łyżkę spirytusu (pączki nie będą chłonąć tłuszczu).
Ciasto wyrabiać przez ok 10 min a następnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
Do szerokiego garnka wlać olej i na małym ogniu go rozgrzewać (trwa to ok. 30 min).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać okrągłe pączki ringiem o śr. 6-7 cm a następnie na środku wykrawać ringiem mniejszy otwór śr 1-2 cm. Można również wykrawać kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Donuty układać na papierze do pieczenia w odstępach. Papier z donutami pociąć nożyczkami tak aby każdy donut był osobno, to pomoże później w transferze pączków do oleju bez naruszenia ich puszystości.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok 10- 15 min. Kiedy olej osiągnie temp 165*C-170*C wkładać pączki wyrośniętą stroną do oleju, delikatnie odklejając papierki. Smażyć na średnim ogniu ok 2 min po czym obrócić na drugą stronę.
Pączki wykładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe pączki zanurzać w polewach i udekorować.
Aby przygotować polewy należy połamać czekolady, dodać masło lub olej kokosowy (do białej barwnik) i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy.
Zanurzać górę donutów w polewach i odwrócić aby nadmiar ściekł. Posypać dekoracjami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.
11 komentarzy
Angelika
Dzien dobry, czy takie dounats można piec w piekarniku ?
Angela
Dzien doby, czy takie donuty można pirx w piekarniku?
Patrycja
Dzień dobry, czy ten przepis na donaty nada się również do upieczenia w piekarniku?
Monika Molecka
Dzień dobry,
tak, ale będą to drożdżowe bułeczki bardziej
Edith
Wyszły suche i wgl nie puszyste, co może być przyczyną?
Monika Molecka
Ciasto nie wyrosło dostatecznie lub nie wyrosło wcale
Kornelia
A czy z tego samego przepisu można zrobić pączki, czy nie wyrosną takie ładne okrąglutkie?
Monika Molecka
Tak wyjdą 🙂
karolina
Dzień dobry,
czy to możliwe, że czekolada zważyła się podczas kąpieli wodnej ? Wszystko było ok aż nagle patrzę a ona zrobiła sie tak gęsta, że nie szło jej nawet pomieszać 🙁
Monika Molecka
Tak możliwe, czekolada podgrzewana zbyt długo się waży
kolejnyrozdzial
Wow, wyglądają naprawdę apetycznie. Rewelacyjna dekoracja i konstrukcja.