Donuts

Donuts to miękkie amerykańskie pączki z dziurką i kolorową polewą z białej i mlecznej czekolady. Dekoracja to już pełna dowolność, Ja użyłam ciasteczek oreo, owoców liofilizowanych, mini pianek Dr. Oetkera.
Składniki na 15 szt:

Ciasto:

125 ml mleka

25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży

20 g cukru

2 żółtka

260 g mąki pszennej typ 550

40 g masła

szczypta soli

1 łyżka spirytusu,wódki lub octu 10%

Polewy:

150 g białej czekolady+ 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego+ kilka kropel barwnika spożywczego w żelu Fractal

150 g mlecznej czekolady+ 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego

Dodatkowo:

kilka ciastek Oreo

mini pianki Dr.Oetkera

owoce liofilizowane

1 litr oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do misy miksera wlać letnie (nie gorące) mleko, dodać cukier i drożdże całość wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, żółtka, sól, roztopione masło oraz 1 łyżkę spirytusu (pączki nie będą chłonąć tłuszczu).

Ciasto wyrabiać przez ok 10 min a następnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.

Do szerokiego garnka wlać olej i na małym ogniu go rozgrzewać (trwa to ok. 30 min).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać okrągłe pączki ringiem o śr. 6-7 cm a następnie na środku wykrawać ringiem mniejszy otwór śr 1-2 cm. Można również wykrawać kubkiem/szklanką i w środku zrobić dziurkę kieliszkiem. Donuty układać na papierze do pieczenia w odstępach. Papier z donutami pociąć nożyczkami tak aby każdy donut był osobno, to pomoże później w transferze pączków do oleju bez naruszenia ich puszystości.

Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok 10- 15 min. Kiedy olej osiągnie temp 165*C-170*C wkładać pączki wyrośniętą stroną do oleju, delikatnie odklejając papierki. Smażyć na średnim ogniu ok 2 min po czym obrócić na drugą stronę.

Pączki wykładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe pączki zanurzać w polewach i udekorować. 

Aby przygotować polewy należy połamać czekolady, dodać masło lub olej kokosowy (do białej barwnik) i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej polewy. 

Zanurzać górę donutów w polewach i odwrócić aby nadmiar ściekł. Posypać dekoracjami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy