Gulasz wołowy
Gulasz wołowy można jeść z wszystkimi dodatkami tj. ziemniaki, kluski śląskie, pyzy, placki ziemniaczane. Ten wyszedł mi wyjątkowo pyszny, więc postanowiłam się z Wami nim podzielić.
Składniki:
500 g mięsa wołowego (pozbawione błon i włókien)
1 cebula
5 łyżek oleju lub 2 smalcu
3 łyżki mąki
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do gulaszy Prymat
3-4 pomidory suszone w oleju
woda
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego lubczyku
Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości. Na talerz wsypać 2 łyżki mąki i obtoczyć każdy kawałek a nadmiar strzepać. W garnku rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz włożyć mięso. Obsmażyć każdy kawałek na złoto- brązowy kolor (od tego jak obsmażone będzie mięso będzie zależało jaki kolor będzie miał sos).
Mięso przełożyć na talerz a na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Podsmażyć aż zacznie się brązowieć. Następnie do cebuli dodać paprykę w proszku i przesmażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dołożyć mięso i zalać całość wodą, aż mięso zostanie całkowicie pokryte. Dodać przyprawy: sól (około 1 łyżeczki), pieprz, lubczyk i przyprawę do gulaszu. Pomidory suszone pokroić w paseczki i też dodać do mięsa.
Płomień zmniejszyć i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie sprawdzając stan wody.
Sos będzie delikatnie gęstnieć ale jeśli wolicie bardziej gęstą konsystencję to należy w 1/2 szkl wody rozmieszać 2 łyżki mąki i powoli wlewając zawiesinę i energicznie mieszając sos regulować gęstość. W razie potrzeby można gulasz wołowy doprawić do smaku.
Smacznego!!!