Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi

Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi to kruche ciastka z kawałkami czekolady i prażonych orzechów laskowych. Warto mieć je w puszce i kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego, delektować się takim zamoczonym w mleku ciastkiem. 
Składniki na 21 szt:

2 jajka

170 g cukru trzcinowego

120 ml oleju rzepakowego

320 g mąki pszennej typ 450

70 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżki gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g mlecznej czekolady

50 g orzechów laskowych prażonych

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać na grubszą kostkę. Orzechy posiekać.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Jajka z cukrem trzcinowym ubić na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 min. Dodawać olej cienkim strumieniem i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać kolejno: mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę (kilka kawałków można zostawić do udekorowania wierzchu ciastek), orzechy i wymieszać ręką.

Ręce posmarować olejem i formować kulki (u mnie 40 g) które na blaszce należy lekko spłaszczyć. Do ciastek wcisnąć kilka kawałków czekolady. Piec w nagrzanym do 180* góra- dół piekarniku przez 13-15 min.

Ciasteczka zdjąć z blachy dopiero po wystudzeniu. 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!