Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi
Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi to kruche ciastka z kawałkami czekolady i prażonych orzechów laskowych. Warto mieć je w puszce i kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego, delektować się takim zamoczonym w mleku ciastkiem.
Składniki na 21 szt:
2 jajka
170 g cukru trzcinowego
120 ml oleju rzepakowego
320 g mąki pszennej typ 450
70 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g mlecznej czekolady
50 g orzechów laskowych prażonych
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać na grubszą kostkę. Orzechy posiekać.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Jajka z cukrem trzcinowym ubić na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 min. Dodawać olej cienkim strumieniem i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać kolejno: mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę (kilka kawałków można zostawić do udekorowania wierzchu ciastek), orzechy i wymieszać ręką.
Ręce posmarować olejem i formować kulki (u mnie 40 g) które na blaszce należy lekko spłaszczyć. Do ciastek wcisnąć kilka kawałków czekolady. Piec w nagrzanym do 180* góra- dół piekarniku przez 13-15 min.
Ciasteczka zdjąć z blachy dopiero po wystudzeniu.