Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem (wersja maślana)
Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bardzo maślane i wilgotne. Na ciasto można włożyć obojętnie jakie świeże owoce, nie polecam mrożonych bo mają znacznie więcej wody i są ciężkie przez co ciasto może nie wyrosnąć dostatecznie. Zapach roznosi się po całym domu i przypomina dzieciństwo, tego mi było trzeba.
Składniki na formę o wym: 24×39 cm:
Ciasto:
250 ml mleka, letniego
50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży
220 g cukru
4 żółtka
500 g mąki pszennej typ 550
150 g masła 82%
szczypta soli
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła 82%
100 g cukru
cukier wanilinowy
Dodatkowo:
300 g świeżego rabarbaru
250 g świeżych truskawek
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Masło roztopić. Letnie mleko wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże (jeśli nie jesteś pewien drożdży to zrób wcześniej zaczyn) i połowę cukru. Całość wymieszać dokładnie, następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać żółtka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione masło i ciasto wyrabiać robotem lub ręcznie przez 15 min. Ciasto jest dość klejące ale takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz aż podwoi objętość.
Blachę o wymiarach 24x 39 cm wysmarować masłem.
Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagniatać palcami tak długo aż zacznie powstawać kruszonka.
Rabarbar umyć i osuszyć. Młodego rabarbaru nie obieram. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Truskawki na połówki lub ćwiartki.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół (bez termoobiegu)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Ciasto jest klejące ale można posmarować palce olejem wtedy mniej się przykleja. Na cieście równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką odłożyć w ciepłe miejsce na 25 min.
Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku i piec przez 35- 40 min. Ciasto wyjąć i polukrować. Aby zrobić lukier należy utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody tak aby powstał odpowiedniej gęstości lukier. Polać lukrem letnie już ciasto.
Przechowywać w pojemniku na ciasto aby nie wysychało.
15 komentarzy
Ania T.
Przepychota!!!! Jedno się skończyło rodzinka woła o jeszcze!!!!
Aleksandra
Meeeeega. Jest wilgotna, miękka. Zrobiłam z truskawkami!👌
Justyna
Zrobiłam dziś to ciasto wg przepisu tylko zamiast truskawek i rabarbaru dodałam brzoskwinie i wyszedł obłędnie ? super przepis:)
Kinga
Lepszego nie znajdziecie. Przepisy tej Pani to klasa sama w sobie, wypróbowałam ich mnóstwo L, na żadnym się nie zawiodłam.
Ciasto jest przepyszne, wilgotne w środku, idealne ?
Bardzo dziękuję za przepis ( poczułam się trochę jak cukiernik, taka byłam dumna ze wyszło! ?)
Monika Molecka
JEst mi bardzo miło 🙂 Serdecznie dziękuję 🙂
Maria
Bardzo polecam ten przepis. Robiłam już 3x. Za każdym razem wychodzi obłędnie pyszne!
Ula
Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie jadłam i zachowało świeżość 4 dni, co wydawało mi się wcześniej niemożliwe 🙂 4 dnia już zjedliśmy do końca. Ciasto nie jest bardzo leciutkie, ale za to bardzo wilgotne i niebiańsko pyszne. Polecam zrobić lukier z sokiem z cytryny, a nie z wodą – kwaskowaty akcent pasuje idealnie. Ja robiłam z mrożonych owoców, które dobrze rozmroziłam i odcisnęłam jeszcze nadmiar wody i wyszło super, zero zakalca. Dziękuję za wspaniały przepis!
Zuza
Mistrzostwo (jak wszystkie przepisy)! Ciasto już się piecze, nie mogę się doczekać ?
Monika Molecka
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Mana
Czy przy mniejszej blaszce wystarczy podzielić wszystkie składniki na polowe?
Monika Molecka
Tak
Kamcia
A czy może być mąka tym 400? Nie mam 550 a do sklepu daleko?
Monika Molecka
To ciast drożdżowych najlepszym i zalecanym typem jest 550 lub 650
anna
A co z drugą połową cukru przy wyrabianiu ciasta??
Monika Molecka
Dodaje się z resztą składników