Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem (wersja maślana)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bardzo maślane i wilgotne. Na ciasto można włożyć obojętnie jakie świeże owoce, nie polecam mrożonych bo mają znacznie więcej wody i są ciężkie przez co ciasto może nie wyrosnąć dostatecznie. Zapach roznosi się po całym domu i przypomina dzieciństwo, tego mi było trzeba.
Składniki na formę o wym: 24×39 cm:
Ciasto:

250 ml mleka, letniego

50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży

220 g cukru

4 żółtka

500 g mąki pszennej typ 550

150 g masła 82%

szczypta soli

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

100 g zimnego masła 82%

100 g cukru

cukier wanilinowy

Dodatkowo:

300 g świeżego rabarbaru

250 g świeżych truskawek

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Masło roztopić. Letnie mleko wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże (jeśli nie jesteś pewien drożdży to zrób wcześniej zaczyn) i połowę cukru. Całość wymieszać dokładnie, następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać żółtka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione masło i ciasto wyrabiać robotem lub ręcznie przez 15 min. Ciasto jest dość klejące ale takie ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz aż podwoi objętość.

Blachę o wymiarach 24x 39 cm wysmarować masłem.

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagniatać palcami tak długo aż zacznie powstawać kruszonka.

Rabarbar umyć i osuszyć. Młodego rabarbaru nie obieram. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki. Truskawki na połówki lub ćwiartki.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół (bez termoobiegu)

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę i równomiernie rozłożyć. Ciasto jest klejące ale można posmarować palce olejem wtedy mniej się przykleja. Na cieście równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką odłożyć w ciepłe miejsce na 25 min.

Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku i piec przez 35- 40 min. Ciasto wyjąć i polukrować. Aby zrobić lukier należy utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody tak aby powstał odpowiedniej gęstości lukier. Polać lukrem letnie już ciasto.

Przechowywać w pojemniku na ciasto aby nie wysychało.

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

15 komentarzy

  • Justyna

    Zrobiłam dziś to ciasto wg przepisu tylko zamiast truskawek i rabarbaru dodałam brzoskwinie i wyszedł obłędnie ? super przepis:)

  • Kinga

    Lepszego nie znajdziecie. Przepisy tej Pani to klasa sama w sobie, wypróbowałam ich mnóstwo L, na żadnym się nie zawiodłam.
    Ciasto jest przepyszne, wilgotne w środku, idealne ?

    Bardzo dziękuję za przepis ( poczułam się trochę jak cukiernik, taka byłam dumna ze wyszło! ?)

  • Maria

    Bardzo polecam ten przepis. Robiłam już 3x. Za każdym razem wychodzi obłędnie pyszne!

  • Ula

    Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie jadłam i zachowało świeżość 4 dni, co wydawało mi się wcześniej niemożliwe 🙂 4 dnia już zjedliśmy do końca. Ciasto nie jest bardzo leciutkie, ale za to bardzo wilgotne i niebiańsko pyszne. Polecam zrobić lukier z sokiem z cytryny, a nie z wodą – kwaskowaty akcent pasuje idealnie. Ja robiłam z mrożonych owoców, które dobrze rozmroziłam i odcisnęłam jeszcze nadmiar wody i wyszło super, zero zakalca. Dziękuję za wspaniały przepis!

  • Zuza

    Mistrzostwo (jak wszystkie przepisy)! Ciasto już się piecze, nie mogę się doczekać ?

  • Mana

    Czy przy mniejszej blaszce wystarczy podzielić wszystkie składniki na polowe?