Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska to dwa blaty z kruchego ciasta, posmarowane powidłami, bezą i posypane orzechami a w środku pyszny krem budyniowy. Ciasto to od zawsze widnieje w przepiśniku mojej mamy bo ona robiła je najlepiej.

Składniki na kruche ciasto (forma 24×35):

400 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru drobnego
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Beza:

4 białka
150 g cukru drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

500 ml mleka
3 żółtka
70 g cukru drobnego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

450 g powideł śliwkowych
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Orzechy włoskie posiekać.
Mąkę pszenną wysypać na blat, zrobić dołek i dodać do środka pokrojone zimne masło, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Nożem siekać do momentu aż zacznie robić się kruszonka. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 160* C góra dół.

Ciasto wykleić na dwóch równych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub można piec jedno po drugim (drugie w czasie pieczenia 1 przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto rozsmarować po połowie powidła śliwkowe.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia.
Masę bezową po połowie wyłożyć na blaty z ciasta posmarowane powidłami i posypać po równo orzechami.

Każdy blat piec w nagrzanym do 160*C góra dół przez ok 40 min. Blaty wystudzić.

Krem budyniowy: 250 ml mleka zagotować razem z cukrem i ziarenkami wanilii. Drugie 250 ml mleka zmiksować blenderem razem z żółtkami, mąką pszenna i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie utworzyły się grudki. Zagotować do zgęstnienia. Garnek natychmiast przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie masło pozostawić na blacie aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę.

Cały czas miksując dodawać przestudzony budyń (musi być równej temperatury co masło inaczej się zważy). Budyń dodawać partiami.
Gotowy krem wyłożyć na 1 blat i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Ciasto Pani Walewska najlepiej smakuje wyjęte z lodówki ok 15 min przed jedzeniem.

Smacznego!!!

Ciasto Pani Walewska
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy

  • Lucyna

    A czy wiesz może dlaczego popękała mi beza? Urosła wysoka i potem popękała.
    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

  • Ewelina

    Bardzo dobre ciasto, pyszny budyń i krem, który wykorzystam w innych ciastach. Jedyne co zamierzam zmodyfikować przy kolejnym pieczeniu tego ciasta to ilość białek na bezę, w przepisie mamy 4, jeśli podzielimy to na 2 blaty to wychodzi zaledwie 2 białka na jeden blat, w takiej proporcji beza wyszła mi cieniutka (możliwe że to brak umiejętności w jej dostatecznym przygotowaniu), więc żeby trochę oszukać system, następnym razem zrobię z 6 białek i 220 gram drobnego cukru, będzie grubsza.

  • Olaaa

    Czy jeśli pieczemy jeden blat to temu drugiemu ciastu z powidłami i bezą nic się nie stanie? Tzn czy ta beza będzie taka jak ma być ?
    Pozdrawiam