Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami
Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami są soczyste i mięciutkie. Wypełnienie z fety, suszonych pomidorów i szpinaku jest aromatyczne i smaki świetnie się uzupełniają.
Składniki na 9 szt (9 cm):
600 g mięsa mielonego z kurczaka
sól i pieprz
Nadzienie:
150 g świeżego szpinaku
100 g pomidorów suszonych z oleju
100 g sera feta
Dodatkowo:
3 jajka, do panierowania
100 g mąki pszennej, do panierowania
150 g bułki tartej , do panierowania
olej, do smażenia
Przygotowanie:
Do kotletów można zmielić filet z kurczaka lub użyć już gotowego drobiowego mięsa mielonego.
Mięso mielone drobiowe posolić i popieprzyć, wymieszać.
Szpinak smażyć na suchej patelni aż zwiędnie, posiekać. Pomidory suszone z zalewy pokroić na drobne kawałki. W misce wymieszać posiekany szpinak, ser feta i pokrojone suszone pomidory. Całość lekko posolić i doprawić pieprzem.
Teraz będzie potrzebna miska z zimną wodą i duży kawałek foli spożywczej na której będziemy układać kotlety.
Mięso podzielić na 9 części. Mokrymi dłońmi część mięsa spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1-2 łyżeczki farszu i zlepić delikatnie brzegi mięsa, obracając dłońmi tak aby z kotleta uformować wrzeciono. Z każdą kolejną porcją ciasta postępować tak samo. Gotowe kotlety układać na kawałku folii spożywczej aby się nie przyklejały.
Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i jajka (roztrzepać je). Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej obracając je między dłońmi i poprawić kształt wrzeciona.
Na patelni rozgrzać olej (ok 2-3 cm) i na średnim ogniu smażyć kotlety na złoty kolor obracając z każdej strony.
Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami podawać z ziemniakami i surówką.
10 komentarzy
Paulina
Czy można użyć mrożonego szpinaku?
Monika Molecka
Tak. można
Agata
Czy sądzisz że można zamrozić już usmażone roladki?
Monika Molecka
Tak, mozna 🙂
Agata
Super, dziękuję za odpowiedź.
Jesteś świetna w tym co robisz! 🙂
Nia51
Przepyszne. Mam pytanie czy można nadziać tez innym nadzieniem? Np. Marchewką i porem? 🙂
Joasia
Cudowny i łatwy przepis. Mąż zachwycony, ja również 😀 Dziękuję!
Paulina
Rewelacja. Idealny pomysł na weekendowy obiad 🙂
Monika
Pycha? a ma Pani pomysł na jakieś inne nadzienie bo moje dzieci nie bardzo lubią szpinak i pomidorki ?
Monika Molecka
Do środka można dać cokolwiek lubimy np ser żółty, masło, pieczarki itp