Cytrusowy sandacz z salsą z awokado i mango
Cóż może być bardziej związanego z naturą niż ryba. W mojej kuchni dziś rządzi sandacz. To idealnie mięsista ryba o maślanym smaku, która świetnie łączy się ze smakiem cytrusów.
Sandacza najpierw zamarynowałam w soku z cytrusów i Vegecie Natur.
Składniki:
Do marynaty:
500g fileta w sandacza
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka Vegety Natur
1 łyżeczka Vegety Natur
Do salsy:
1 awokado
1 mango
1 mały pomidor
1 mała czerwona cebulka
1 łyżka miodu
1/2 chili czerwonej
1 łyżka soku z limonki
Dodatkowo:
szczypiorek
Przygotowanie:
Fileta osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i zalać nią rybę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Awokado, mango, papryczkę chili, cebulkę oraz pomidora bez skórki i bez nasion pokroić w drobną kostkę. Do miski dodać miód oraz sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20min.
Rybę wyjąć z marynaty. Na patelnię wlać olej. Na rozgrzaną dobrze patelnię włożyć rybę najpierw od strony mięsa 1 min, następnie obrócić od strony skóry i smażyć 2 min aż będzie ładnie obsmażona.
Rybę podawać z salsą i posypaną szczypiorkiem.