Frykadele z ziemniaczano – marchewkowym puree
Puszyste frykadele mogą być przyrządzane z każdego rodzaju mięsa mielonego najlepiej pomieszanego. Frykadele pochodzą z kuchni duńskiej są podobne do naszych kotletów mielonych.
Składniki:
600g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 bułka kajzerka, pokrojona w grubą kotkę
200ml mleka do moczenia kajzerki
2 jajka
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki pietruszki, posiekanej
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej lub masło klarowane do smażenia
Ziemniaczano- marchewkowe puree:
500g ziemniaków
250g marchewki
100g masła
50ml śmietany kremówki
2 łyżki pietruszki siekanej
sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pokrojoną kajzerkę pokroić i namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju, tylko do zeszklenia. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ketchup, musztardę, odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, pietruszkę, majeranek oraz sól około 1 łyżeczki i pieprz.
Wyrobić masę mięsną.
Mokrymi dłońmi formować równej wielkości frykadele.
Każdą panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle na złoty kolor.
Ziemniaki marchewkę pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić wodę, dodać śmietankę, masło, natkę pietruszki oraz sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Utłuc tłuczkiem na purre.