Czerwona kapusta w słoikach
Czerwona kapusta w słoikach na zimę idealnie nadaje się do duszenia. Równie dobrze można ją zajadać bezpośrednio ze słoika lub zrobić z niej surówkę. Jest idealnie doprawiona i chrupiąca.
Składniki na 8x 750 ml słoików:
5 kg kapusty czerwonej
300 g cukru
60 g soli
1250 ml wody
250 ml octu 10%
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Kapustę obrać z uszkodzonych i zwiędniętych liści. Pokroić na ćwiartki. Kapustę poszatkować na mandolinie do ogromnej miski lub garnka.
W osobnym garnku przygotować zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, ziela, liście i pieprz wymieszać i zagotować. Jeszcze gorącą zalewą zalać poszatkowaną kapustę, przykryć pokrywką i pozostawić na 24 godziny. Co jakiś czas przemieszać kapustę w misce.
Do umytych i wyparzonych słoików ubijać dość ciasno kapustę wraz z wytworzonym sokiem. W każdym słoiku powinno być tyle soku, aby przykrywał kapustę. Zakręcić szczelnie słoiki.
Na dno dużego garnka ułożyć ściereczkę bawełnianą, ułożyć słoiki i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików (woda nie powinna ich przykrywać).
Garnek przykryć pokrywką i na średnim ogniu gotować przez 30 min od zagotowania.
Czerwona kapusta w słoikach wynieść w chłodne i ciemne miejsce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
7 komentarzy
Danka
Zrobię, zrobię, jutro na rynek po kapustkę i słoiki. Chociaż piwnica pęka w szwach i kto to zje
Luzzik82
Witam jeśli ktoś będzie robił jak w przepisie jest napisane kapusta wychodzi taka jak kupna znanej marki identyczny smak.
Polecam sam zrobiłem według tego przepisu jest super.
Justyna
Kapusta kupiona, słoiki w zmywarce i sobotni wieczór będę miała z głowy 🤣 ale chce jak najbardziej przygotować się na sezon zimowy
Anna
Zrobilam kapustę z tego przepisu i mimo,że mieszałam to po dobie, kapusta nie puściła dużo soku przy tych proporcjach do zalewy. Po pasteryzacji kapusta lekko zciemniala w miejscu gdzie nie było zalewy. Czy mieliście podobną sytuację?
Monika Molecka
Kapusta czerwona o tej porze roku nie ma zbyt dużo soku więc nie miała co puścić.
Natalia
Cześć 🙂 ile wychodzi słoików z tego przepisu? Chyba się skusze bo kapustka wygląda mega apetycznie 😀
Ola
Przecież jest w opisie ilość słoików o konkretnej wielkości.